In en uitbakeren

Inbakeren biedt vele voordelen en maakt wel degelijk verschil.

De baby ervaart

 • Overgave
 • Ontspanning
 • Geborgenheid
 • Begrenzing (het wegnemen van ongecontroleerde arm bewegingen)
 • Terug naar baarmoedergevoel

De verschillen die ouders ervaren

 • Slaapgedrag (beter en langer)
 • Eerder in een ritme komen
 • Huilgedrag (vermindering van het huilen)
 • De mate waarin de baby uitgerust wakker wordt
 • Je baby is wel te troosten

Het inbakeren van een baby bestaat al duizenden jaren. Het geeft de baby rust en geborgenheid wat nodig is en ondersteuning biedt bij een beter slaapgedrag. In verschillende landen is dit de normaalste zaak van de wereld waar het bij ons in de westerse landen een lange tijd ook werd gedaan, maar nu een minder bekend fenomeen geworden is. Gelukkig is daar verandering in gekomen, tot grote opluchting en blijdschap voor de ouders van een onrustige, wiebelende baby. De beweeglijkheid van de baby maakt het dan ook van groot belang dat het inbakeren veilig gebeurt. Het Nederlands centrum voor jeugdgezondheidszorg schrijft ook voor dat de begeleiding hiervan dient te gebeuren door een zorgverlener die speciaal geschoold is in inbakeren. Zo mogen ingebakerde baby’s NIET op hun buik gelegd worden. 

Tijdens dit consult wordt niet alleen aandacht besteed aan het inbakeren starten, maar ook aan het afbouwen ervan. Tussen de VIER en ZES maanden begin je met ontbakeren omdat je baby in deze leeftijdsfase meer beweegt. Te lang doorgaan met inbakeren kan de eigen ontwikkeling van draai -en lichaamsbewegingen tijdens de slaap beperken, wat een opstakel kan worden  voor de natuurlijke ontwikkeling van jouw baby. Ook kan het gevaarlijke situaties opleveren als een baby al op de buik kan draaien maar nog wel ingebakerd wordt.

Bij de karp-methode is het inbakeren de eerste stap en dus een vast onderdeel van de 5  magische stappen om de werking  van het zogenaamde troostreflex aan te zetten. (Deze magische 5 stappen zorgen ervoor dat het huilen stopt, oftewel het uitzetten van de huilknop)

Een baby die stil is geworden of slaapt leg je ingebakerd op de rug in bed en zal nu niet zo snel meer wakker schrikken van zijn ongecontroleerde schrikbewegingen. Jouw baby zal langer kunnen slapen, uitgerust wakker worden en eerder in een ritme komen. Dat zal er toe bijdrage dat ook het huilen vermindert.

Wij starten na de kraamweek met inbakeren tot de leeftijd van 6 maanden. Heb je de eerste drie maanden niet gebakerd dan mag je er niet meer mee beginnen omdat je dan binnen twee maanden alweer afgebouwd moet zijn. Dit heeft te maken met de toenemende kans op buikdraaien terwijl de baby ingebakerd is wat heel gevaarlijk kan zijn. Het inschakelen van een zorgverlener die geschoold is in het inbakeren van baby’s zorgt ervoor dat jij jouw baby correct inbakert wat bijdraagt aan een goede heupontwikkeling.

Wanneer baker je jouw baby niet in?

 • Koorts
 • De eerste 24 uur na een vaccinatie (geeft mogelijkheid op koorts)
 • Bij ziekte
 • Bij ernstige huidafwijkingen (eczeem)

 

 

Tarieven

Training aan huis

150 euro voor 2 uur en 30 minuten. Inclusief video.

Training in mijn praktijk

110 euro voor 1 uur en 40 minuten.

alle tarieven zijn exclusief parkeerkosten en een km vergoeding van 0,30 per km

Contact

Interesse in inbakeren en uitbakeren?

Neem contact met mij op via j.suasso@hotmail.com of
vul het contactformulier in.

  Deze site is beschermd met reCAPTCHA, het Privacy Beleid en Service Voorwaarden van Google zijn van kracht.