Ik ben Joyce Suasso de Lima de Prado middelste dochter van Jan en Corrie.
Deze bijzondere achternaam die wij dragen komt uit Portugal. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam is er nog veel te vinden over de boeiende geschiedenis die schuil gaat achter deze naam. Best grappig om te vertellen dat mijn moeder de kortste oer hollandse achternaam heeft en dat is Kok.

Ik ben opgegroeid met twee zussen Anita en Irma in een sensitief gezin (waar in die tijd niets bekend over was). Wat op zijn zachts uitgedrukt voor iedereen een grote uitdaging was. Als jong meisje had ik al een grote passie voor baby’s. Zo speelde ik het liefst met poppen en wilde ik het liefst de moeder zijn tijdens het spelen van vader en moedertje. Meestal wist ik als eerste te vertellen wie er bij ons in de straat zwanger was of dat er een baby geboren was. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik in de geboortezorg ben gaan werken als kraamverzorgende. Verzorgen is mij met de paplepel ingegoten niet zo gek met een vader en moeder die allebei in het ziekenhuis werkzaam waren. Mijn moeder heeft foto’s waar zij in het wit gekleed haar werk deed in de gezinnen als gezinsverzorgster. De appel valt niet ver van de boom, want ook ik heb foto’s waarop ik in het wit gekleed werkzaam ben als kraamverzorgster.

Jarenlang heb ik met veel plezier in de reguliere kraamzorg gewerkt. Na een aantal jaar begon het aan mij te knagen dat mijn kwaliteiten in de reguliere kraamzorg niet voldoende tot zijn recht kwamen. Ruimte voor eigen initiatief en inbreng werd niet altijd op prijs gesteld. Regels en protocollen waren leidend wat nu nog steeds het geval is. Naar mijn mening is dit een enorme gemiste kans voor de vrouwen die net iets meer nodig hebben om tot een goed herstel te komen. Het afstemmen van de zorg op de wensen en behoeften van de kraamvrouw is dan ook van cruciaal belang.

En toen kwam de Natuurlijke Kraamzorg in mijn leven. OMG er ging een wereld voor mij open letterlijk en figuurlijk was het een openbaring. Ik heb wonderschone bevallingen mogen aanschouwen en daarbij mogen assisteren. Deze vrouwen mochten anders bevallen en door de juiste setting (zachtheid –aandacht -tijd) kreeg de baby een zachte landing. Deze prachtige geboorteprocessen en de holistische verzorging van het kraambed hebben een helende werking gehad op mijn eigen (traumatische) beval ervaring.

Zelf heb ik twee fantastische zonen in het ziekenhuis ter wereld gebracht. Ik moest het doen met witte dokters jassen, wisselend personeel, fel licht en drukte op de gang en uiteindelijk overgeleverd aan de artsen met hun protocollen. De teleurstelling in mijzelf was erg groot, pas jaren later ontdekte ik dat mijn sensitiviteit hier een grote rol in heeft gepeeld en kon ik er anders naar kijken. De vertraging in mijn verwerkingssysteem ( lees: het overkomt mij eerst en pas later dringt het tot mij door of geeft mijn lijf een reactie) zorgde er ook voor dat de combinatie moederschap en werk niet zo eenvoudig bleek. Ik had duidelijk meer tijd nodig dan de standaard duur van een zwangerschapsverlof. De hoeveelheid taken die op de een of andere manier aan het woord Moeder gekoppeld waren klopte volgens mij niet. Ook was ik van mening dat de zorgtaken binnen het ouderschap in het algemeen niet in balans waren.

Wat mij heel natuurlijk afging, was het afstemmen op mijn baby. Veel knuffelen, verzorgen en voeden met rust en aandacht en dat was wat ik deed met veel liefde
Na de kraamperiode lopen er heel wat vrouwen rond met hun handen in het haar. Je kunt je onzeker voelen of je het juiste doet en er kunnen nog zoveel vragen komen wanneer de kraamverzorgster het kraambed afgesloten heeft. Om maar niet te spreken over al die ballen die in de lucht gehouden moeten worden. En wat als jouw familie ver weg woont en er niet zo makkelijk kan zijn? Misschien moet jouw partner alweer aan het werk of voel je weinig steun op dit gebied, dan kan het zijn dat je al heel snel het gevoel hebt dat je het “ zelf ” moet doen. En als je daarbij geen hulp kan of durft te vragen zijn oplopende spanningen in het gezin vaak onvermijdelijk. Goede verbinding tussen moeder en baby komt tot stand wanneer het stress hormoon cortisol laag en het liefdes hormoon oxytosine hoog is. Dit bereik je door veel huid op huid contact, je baby dragen in een draagdoek, je baby masseren en knuffelen.

Het geboorteproces is van oorsprong voor vrouwen door vrouwen. Vele hebben behoefte aan wijze vrouwen om hen heen tijdens zwangerschap- geboorte en kraamperiode. Niet allemaal zijn we bevoorrecht om zo iemand te hebben die jou kan begeleiden. Inmiddels ben ik er van overtuigd dat daar mijn grootste kwaliteiten liggen.

Mis je hier iets in? Neem dan contact met mij op! Vul het contactformulier in of bel mij tel: 06-25574033
Je hoeft het niet alleen te doen!
Liefs Joyce